Milujem ázijské – najmä indické – jedlá a podľa toho aj korenie, ktoré sa používa v indickej a orientálnej kuchyni. V tomto bode uvádzam korenie, ktoré je často súčasťou karí a ktoré by ste určite mali mať doma, ak chcete variť indické a orientálne …
Existujú korenia, ktoré sú vopred pražené za sucha a koreniny, ktoré sa pridávajú neskôr. Korenie, ktoré je vopred pražené za sucha, zahŕňa napríklad semená koriandra a kardamón. Ostatné sa pridávajú neskôr a podobne ako lístky karí fungujú iba na ochutenie a nejedia sa. Celkovo je korenie veľmi rozmanité a ponúka zodpovedajúce veľké množstvo možných použití. V rôznych kombináciách sú zložkami karíových zmesí. Existujú tiež pečené karí. Jedná sa o kari prášok, ktorý už bol pražený a pridá sa na konci varenia.
Ajowan
výskyt:
Stredná Ázia, Severná Afrika
Použitie v kuchyni:
Silná aróma semien sa zvyšuje pražením alebo pražením a používa sa v indickej kuchyni na ochutenie mäsových a zeleninových jedál, najmä šošovkovitých karí (dals), polievok a menších jedál z cesta. Vôňa pripomína tymian a je mimoriadne intenzívna. Preto by sme mali byť s Ajowanom veľmi hospodárni. Dáva pokrmom ovocný tón.
aníz
výskyt:
Východné Stredomorie, dnes pestované na celom svete.
Použitie v kuchyni:
Okrem použitia ako dezert je aníz obľúbeným korením v karí a zeleninových jedlách.
senovka grécka
výskyt:
Juhovýchodná európska oblasť Stredozemia, juhozápadná Ázia, India, tiež stredná Európa
Použitie v kuchyni:
Senovka grécka sa dá v kuchyni používať mnohými spôsobmi. India tradične korení karí a chutney jedla so svojimi semenami a listy sa používajú na ochutenie rýb alebo nakladanej zeleniny. Klíčiace semená sú vítanou pikantnou zmenou v šalátoch.
Cayenne korenie
výskyt:
Južná a Stredná Amerika, kultúra aj v juhovýchodnej Ázii
kuchyne:
Kajenské korenie v skutočnosti nie je korenie, ale chilli. Chilli sa môžu používať čerstvé alebo sušené, zrelé alebo nezrelé, varené alebo surové. Svetločervený prášok zo sušeného mletého ovocia sa nazýva kajenské korenie.
Kari list
výskyt:
Juhozápadná Ázia, tiež zarastená
Použitie v kuchyni:
Kari list stromu karí je v Nemecku sotva známy. Naopak, sú dôležitým korením v kuchyni indického subkontinentu. Kari listy sa používajú čerstvé, pražené suché alebo vyprážané v malom maslovom tuku (ghí) a pridávajú sa do misiek na ochutenie (podobne ako bobkové listy). Používa sa na ochutenie kuracích, hovädzích a čočkových kari (Dal) a na vyprážanú zeleninu. Čerstvé lístky karí nie sú od nás také ľahké; človek sa často musí vyrovnať so sušenými listami.
Semená feniklu (fenikel korenia)
výskyt:
Západná Ázia, južná Európa, tiež divo rastúca
Použitie v kuchyni:
Semená feniklu sa hodia so zeleninou, duseným mäsom a mäsom alebo konzervami. Sú spoločnou súčasťou indických karí. Pretože majú veľmi intenzívnu arómu, mali by byť dávkované striedmo. Dávajú jedlám ovocnú poznámku, čo zvlášť oceňujem.
klinček
výskyt:
Pôvodne Moluccas, hlavní vývozcovia dnes Zanzibar a Pemba, Madagaskar, Srí Lanka, Malajzia, Indonézia.
Použitie v kuchyni:
Klinčeky v tejto krajine sa primárne spájajú s dezertmi a vareným vínom, ale klinčeky sú tiež častou súčasťou indických karí.
Semená granátového jablka
Použitie v kuchyni: Sušené semená granátového jablka pochádzajú z ovocia stromu granátového jablka, ktoré pôvodne pochádzalo z Iránu (Perzie), Indie a arabského regiónu. Preto sa používajú najmä v orientálnej a arabskej kuchyni. Majú mierne kyslú vôňu a dobre sa hodia k chutnom a zeleninovým kari.
zázvor
výskyt:
India, Čína, dnes vo všetkých tropických krajinách
Použitie v kuchyni:
Ďumbier je tiež k dispozícii sušený a mletý, ale stále chutí najlepšie čerstvý. Môžete ho získať najčerstvejšie v ázijských obchodoch. Čím je staršia, tým viac vláknitá a namodralá sa „buničina“ stáva. Je to jedno z najuniverzálnejších korení. Čerstvý zázvor dáva vyprážanú zeleninu, mäso, ryby a hydinu, čatne, karí, polievky a ryžové pokrmy.